Aanwinsten / AcquisitionsHERREMANS, L. (Liévin)
'Veere, de Warwijcksestraat' (de travalje)
olieverf op doek, 85x60 cm.
gesigneerd l.o. en gedateerd 1895
prijs: € 2.1000,00
Wederom een prachtig schilderij van de Vlaamse schilder Herremans. Na de mooie Markt nu een druk bevolkte Warwijksestraat. 


KOETS, D.J.
'Eieren in een Brabants bonte schaal'
olieverf op paneel, 30x40 cm.
gesigneerd l.b.
prijs: VERKOCHT
uit dit prachtige stilleven met eieren en een aardenwerkenschaal blijkt wel dat de Veerse schilder Koets dit zeer goed kon. Naast handen schilderen is volgens de kenners het goed schilderen van eieren een van de moeilijkste onderwerpen in de schilderkunst.JASPERS, D. (Dolf)
'Maagd van Gent ' buurtschap tussen Philippine en Watervliet (Zeeuws-Vlaanderen)
olieverf op doek, 65x80cm
gesigneerd r.0. en gedateerd 1963
prijs: € 890,00
Werk van de jong overleden 'fauvist' Dolf Jaspers is zeldzaam. Dit werk stamt nog uit de BKR periode en is een prachtig voorbeeld van zijn kunnen. Heerlijk 'ruig en vlot' op het doek gezet en prachtig van kleur. JANSEN, H.W. (Hendrik)
'Gezicht op de Campveerse Toren te Veere'
olieverf op doek 41x61 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1900
prijs: €  VERKOCHT
Henrik Willibord Jansen was tijdens zijn te korte leven, hij werd maar 52 jaar, een gevierd en veel gevraagd kunstschilder. Hij schilderde ondermeer regelmatig in Katwijk, waar werk van hem in het museum hangt. Zo zwierf hij ongetwijfeld ook langs de Nederlandse kust en schilderde onder meer in Vlissingen en Veere. Dit gezicht op de zijkant van de Campveerse Toren is vanuit een ongebruikelijk standpunt geschilderd en wel: zittend achter zijn schildersezel op de Kaai. Meestal werd de Campveerse Toren vanaf de overkant van de haven vanuit het 'Noorderhoofd' c.q. de 'Oude Werf' of vanaf de zeezijde het  'Lutjestrand' geschilderd.WALCHEREN Petrus M. van  (1876-1949)
'Bij het haardvuur' 
olieverf op doek (marouflé) 28x21 cm.
gesigneerd r.b.
prijs: € 360,00HAGENAAR, R. (Rudolf)
'Witte lelies in een vaas'
gouache, 70x50 cm.
gemonogrammeerd r.o.
prijs: op aanvraag (i.s.m. Galerie/lijstenmakerij Rue du Nord)
Een prachtig bloemstilleven van de Goese beeldend kunstenaar/tekenleraar Rudolf Hagenaar die bekent stond om het feit dat hij niet wilde schilderen om te verkopen.
Pas aan het eind van zijn leven trad hij in de openbaarheid en dat met groot succes.ANDEREIJA, H.H.A. (Hildegard)
'Herfst, stadshaven van Zierikzee met Noordhavenpoort'
olieverf op paneel, 48x50 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1930-1935
prijs: € 650,00HOUBEN, H. (Henri)
'De Spuikom te Veere'  verso in potlood - Matinée à Veere - 
olieverf op doek, 40x55 cm.
gesigneerd l.o. en te dateren 1915-1916
prijs: VERKOCHT
Dit mooie schilderij van de Spuikom - achterhaven - te Veere werd geschilderd in 1915-1916. In 1915 werd de Spuikom vanwege de commerciële scheepvaart bij de Vissershaven getrokken en in 1916 werd de loods van Groenewegen annex boederij (rechts op het schilderij, aan het einde van de Kaai) afgebroken om plaatst te maken voor een weeginrichting (weegbrug) t.b.v. de landbouwproducten die via Veere verscheept werden. DIJCK, A.J. (Alfons) van
'Gezicht op het Walcherse dorp Gapinge met de korenmolen 'De Graanhalm'
olieverf op paneel, 30x35,5 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1958
prijs: €  680,00
Verso een notitie van de kunstenaar aan onze vriend Kees uit Veere. Zoals meerdere Veerse kunstschilders gaf ook Van Dijck regelmatig werk weg voor feesten en partijen. De korenmolen 'De Graanhalm' is een stellingmolen uit 1864. Een verrukkelijk blond en zomers schilderij ... een plezier om naar te kijken.

 MICHEL, M.(Marius)
'Gezicht op de stad Sluis'  (Zeeuws Vlaanderen)
olieverf op doek, 45x60 cm.
gesigneerd en gedateerd r.o. 1904
prijs: € 2.800,00
Dit prachtige gezicht op Sluis werd in 1998 (twintig jaar geleden) in de galerie gekocht en is op verzoek van de eigenaar wederom te koop. Het is inmiddels schitterend ingelijst in een handgemaakte bladgouden lijst. De Franse kunstschilder Marius Michel (1853 - ?) woonde een groot gedeelte van zijn leven in het Zuid-Franse Sète en had een - flirt en Hollande - waarvan dit gezicht op Sluis een prachtig voorbeeld is.  KOETS, D.J. (Dirk)
'Stadsgezicht te Veere' (vanuit de Oudestraat)
olieverf op doek, 30x41 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1930
prijs: € 1800,00
Dit werk in schitterend ingelijst in een handgemaakte bladgouden lijst.VEER, E.A. (Bas) van der
'Spiegeltje spiegeltje aan de wand'
gemengde techniek, 60x50 cm.
gesigneerd l.m.
prijs: € 950,00
Werk van de Veerse Joffer Bas van der Veer is zeldzaam. Deze gemengde techniek is een mooi voorbeeld van haar illustratieve werk rond de jaren 1920. Zij illustreerde in een humoristisch en vlot handschrift een 40-tal kinderboeken voor de uitgeverij Van Goor. Daarna werd het stil en woonde zij vanaf de zomer van 1929  met haar vriendin Jemmy van Hoboken in het huis 'Den Eenhoorn' in de Kapellestraat in Veere. Deze illustratie wordt afgebeeld in het in juni 2019 te verschijnen boek over de Veerse kunstenaarskolonie 'Veere daar moest je geweest zijn'.


BODT, P (Pieter) de
'Landschap bij Leur' (Etten-Leur)
olieverf op meelzak, 61x79 cm.
gesigneerd l.o. en gedateerd 1944
prijs: € 480,00

BODT, P. (Pieter) de
'Gezicht op het kerkdorp Den Hout' (nabij Oosterhout)
olieverf op doek, 46x60 cm
gesigneerd r.o. en gedateerd 1945
prijs: VERKOCHT
De Zeeuws-Vlaamse Brabander Pieter de Bodt betaalde tijdens de laatste oorlogsjaren met deze schilderijen zijn inkopen bij de locale middenstand in het dorp Leur bij Breda. Hij zou daarna via Breda en Den Haag  van 1961 tot 1984 in het Zeeuws-Vlaamse dorpje Zaamslag bij Terneuzen wonen en werken.KOETS, D.J. (Dirk)
'Veerse stadhuistoren in de steigers'
olieverf op doek, 55x40 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren tussen 1931-1933
prijs: € 1.200,00
Het Veerse stadhuis werd op voorspraak van onder meer van de beroemdste Nederlandse-Amerikaan dr Hendrik Willem van Loon (1882-1944) tussen 1931 en 1934 grondig gerestaureerd. De Veerist Dirk Koets maakte van deze gelegenheid gebruik om de tijdelijk in de steigers staande stadhuistoren op het schilderslinnen vast te leggen.HUINEMAN, K.J. (Kornelis)
'Strand en duingezicht tussen Groede en Cadzand'
olieverf op doek, 65x80 cm.
gesigneerd l.o. gedateerd 1931
prijs: € 1.200,00
De Terneuzense deurwaarder/kunstschilder Kornelis Huineman was een van de beste leerlingen van de van origine Antwerpse kunstschilder G.A.M. (Gerard) Jacobs die na de Eerste Wereldoorlog in Vlissingen zou blijven wonen en werken. Huineman was een vooraanstaand lid van de in 1920 opgerichte Kunstkring 'Het Zuiden' en zou vooral een exponent zijn van het zogenaamde 'Scheldelumisme'. In de verte boven op de duinen bij Cadzand ziet u de contouren van het in aanbouw zijnde Hotel 'Noordzee', het eerste hotel in Cadzand, dat in 1933 geopend werd.JACOBS, G.A.M. (Gerard)
'Gezicht op Zoutelande'
olieverf op doek, 45x65 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1930
prijs: € 1.850,00
Gerard Jacobs vluchtte in oktober 1914 met zijn vrouw de schilderes Josephine Hendrickx en hun kinderen naar Walcheren en woonde allereerst korte tijd in Zoutelande voor hij zich in Vlissingen vestigde. Na de Eerste Wereldoorlog zou hij niet terugkeren naar Antwerpen maar in Vlissingen blijven wonen en werken. In 1920 richtte hij met enkele andere kunstenaars waaronder W.J. (Willem) Schütz de Kunstkring 'Het Zuiden' op. Hij zou nadien een voorloper en de belangrijkste vertegenwoordiger van het zgn. 'Schledeluminisme' worden. 

WETTE, HETTY de (1957)
'Zonsondergang/valavond, weerspiegeling'
olieverf op doek, 40x50 cm
prijs: op aanvraag, in collegiale samenwerking met Galerie Rue du Nord (www.ruedunord.com)

Beeldend kunstenaar Hetty de Wette (1957) woont in Burgh-Haamstede op een steenworp afstand van de Oosterschelde. Het landschap van Schouwen-Duiveland met haar kustlijn, duinen en polders vormt voor haar een eindeloze bron van inspiratie. Met name de steeds wisselende effecten en het spel van licht op water en land, vormen een essentieel onderdeel van haar werk. Dit is goed te zien in deze drie recent aangeschafte werken.


ZEE, ABRAHAM van der
'Zonsondergang bij Zoutelande'
olieverf op doek, 35x65 cm
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1935
prijs: op aanvraag, in collegiale samenwerking met Galerie Rue du Nord (www.ruedunord.com)

Een prachtige zonsondergang door Abraham van der Zee (1882-1958), die midden jaren 1930 samen met zijn vrouw, de schilderes Anna La Rivière (1884-1967), een huisje in de duinen bij Zoutelande  bewoonde. Als geen ander weet hij steeds opnieuw de goede sfeer te treffen. Het nodigt als het ware uit tot een avondwandeling, om het zelf te ervaren.VAES, W.C.R. (Walter)
'Bloemstilleven met uitgebloeide primula's en brunerra'
olieverf op paneel, 33x40 cm
gesigneerd r.o.
prijs: € 1.600,00
De Antwerpse kunstschilder Walter Vaes woonde met zijn uitgebreide familie gedurende de Eerste Wereldoorlog in Veere. Allereerst in de Schotse Huizen en naderhand in het buurpension Het Bordeaux Oxhooft. Hij maakte in Veere veel etsen en bloemstillevens en gaf onder meer adviezen aan de Veerse Joffer Lucie van Dam van Isselt. Hij zou pas in  augustus/september 1919 terugkeren naar Antwerpen.

DIJCK, A.J. (Alfons) van
'Portret van een Veerse visser'
olieverf op doek, 40x45 cm
gesigneerd l.o.
te dateren circa 1930
Herkomst: Nalatenschap jonkheer W.L. den Beer Poortugael / Veere.
prijs: €  VERKOCHT

DIJCK, A.J. (Alfons) van
'Kaai te Veere'
Het donkerbruine huis met de groene vensterbanken en dakgoot, rechts van het Kraanstraatje, is het woonhuis (De Zevensterre/De Mutse) van de Veerse Joffer Mies Callenfels-Carsten. Links van het poortje dat toegang geeft tot het Kraanstraatje het huis met het Kanon.
olieverf op doek, 50x60 cm
gesigneerd l.o.
te dateren circa 1950-60
Herkomst: Nalatenschap jonkheer W.L. den Beer Poortugael / Veere.
prijs: €  1.600,00

SCHÜTZ W.J. (Willem)
'Foeragerende eenden langs de waterkant'
olieverf op doek (bedoekt), 27,5x38 cm
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1910-1920
prijs: €  850,00
Een bijzonder schilderij binnen het oeuvre van de Middelburgse marine schilder Willem Schütz dat kan wedijveren met het werk van de overbekende eenden schilder Constant Artz. U ziet de eenden als het ware langs de waterkant naar eten scharrelen. Lekker vlot en levensecht geschilderd. Heel wat anders dan de meestal wat statische en nauwkeurige werken van Artz.

SEGHERS H. (Henri)
'Gezicht op het oude dorp Knokke'
aquarel, 30x45 cm
gesigneerd r.o.
te dateren circa 1901
prijs: € VERKOCHT
In 1901/02 liet de Antwerpse kunstenaar Henri Seghers een tweede woning bouwen in het toen nog onbedorven vissersdorpje Knokke. Vanuit Knokke zou hij verder de Vlaamse kust en de visserij in beeld brengen.
 
 

                                
ELOUT-DRABBE, M.J.S.L. (Mies)
'Bloemstilleven, gladiolen'
olieverf op doek, 53x41 cm
verso geannoteerd door haar zoon Frans Elout
prijs: € 450,00


KLOOSTER, J.F.E. (Johan) ten
'Landschappen bij Veere'
3x O.I.-inkt penseeltekening op rijstpapier, ong. 22x48 cm
allen gemonogrammeerd TK ( Ten Klooster)
prijs: €160,00 per stuk

BRISCOE, A.J.T. (Arthur) 1873-1943
'Refitting' (onderhoud aan de mast)
ets-droge naald,355x250mm
gesigneerd r.o. en genummerd A.B.2 (proefdruk) en gedateerd 1929 (perfecte conditie)
registratienummer: James Laver (1930) nummer: L12
(tijdens zijn leven was Arthur Briscoe reeds een gevierd graficus en marine-schilder)
met grote regelmaat legde Briscoe met zijn prachtige kotterjacht 'Golden Vanety' aan in Veere.
herkomst: Galerie Pictura, Middelburg 1979, dhr. Gerard de Smet (Sint Kruis)
prijs: € 450,00
      

Grafiekmap Zeeland - GRENZEN - uit 1989 met werk van 10 vooraanstaande Zeeuwse kunstenaars waaronder:
Marinus Boezem, Piet Dieleman, Joop Dam, Marinus van Dijke, Guido Eckhardt, Jan Haas, Wim Hofman, Jan van Leeuwen, Sander Littel en Jeltje Ratsma.

Eenmalige uitgave in een oplage van 50 stuks, in perfecte conditie (nieuwstaat)  en in originele omslagmap. 
Beeldmaat van de prenten (inclusief passe-partout) 80x60 cm.
Prijs: € 450,00