Aanwinsten / AcquisitionsHOEKS, P.J.W. (Pierre)
'Veere, stadhuis en voetbalveld'
olieverf op doek, 60x60 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1930
prijs: €  850,00
Een voor zijn doen kleurrijk schilderij van de Haagse kunstschilder/architect Pierre Hoeks, meestal is zijn kleurgebruik somberder met veelal dreigende wolkenluchten. Pierre Hoeks was getrouwd met een meisje Risseuw uit Middelburg. Zo brachten de bezoeken aan zijn schoonfamilie hem regelmatig naar Walcheren. Veere en Zoutelande waren zijn favourite schildersplekjes.

VERÈL, D. (Dirk) 1892-1971
'Veere, Campveerse Toren met het overzetveer naar Kamperland'
olieverf op doek, 50x65 cm.
gesigneerd r.o. en gedateerd 1936
prijs: € 850,00
Een mooi en krachtig met paletmes geschilderd werk van de artistieke duizendpoot Dirk Verèl uit 1936. Naast kunstschilder was Verèl leraar Nederlands, toneelman, hoorspelpionier, auteur en maskerontwerper. Een echt dubbeltalent! 


MENKEN, Gerard (1919-2004)
'Afgemeerde mosselkotter in de haven van Yerseke'
gemengde techniek, 47x62 cm.
gesigneerd l.o. en gedateerd 1981
prijs: € 420,00
Een prachtig voorbeeld van de in Kloetinge woonachtige beeldendkunstenaar en musicus  Gerard Menkens virtuoze aquareltechniek. Katseveer en Yerseke waren voor hem zoals gezegd - om de hoek van de deur - hij verbleef daar dan ook regelmatig om er te schilderen ... en hoe!  


GÓTH-LÖWITH, A. (Ada)
'Godshuis (begijnhofje) De Blindekes te Brugge'
olieverf op schilderskarton, 38x35,5 cm.
gesigneerd l.o. en gedateerd 1908
prijs: € 650,00
Een zeldzaam schilderij van Ada Góth de echtgenote van de Nederlands-Hongaarse kunst-schilder Maurice Góth. Hoewel opgeleid als kunstschilder zou Ada Góth na haar huwelijk nog maar weinig schilderen. Zij wilde de competitie met haar echtgenoot niet aangaan en koos traditioneel voor de meer huishoudelijke taken. In de zomer van 1908 verbeleven de door Europa zwervende Góths o.m. een korte tijd in Brugge, waar Ada dit alleraardigste tafereel schilderde van een van de vele godshuizen die Brugge rijk is. 


SCHÜTZ, W.J. (Willem)
'Gezicht op de Campveerse Toren te Veere'
aquarel op papier, 50x40 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren jaren 1920
prijs: € 540,00
Een prachtige aquarel van de veel geportretteerde Campveerse Toren, gelegen aan de haveningang van de Veerse vissershaven, het zogenaamde Blauwe Hoofd. De Middelburgse kunstschilder Willem Schütz had langere tijd, in de jaren 1920, ook een atelier in Veere. Hij huurde van de gemeente Veere een van de gammele pakhuizen aan de haven in het verlengde van de Campveerse Toren. Geen wonder dat hij regelmatig juist dit pittoreske plekje schilderde.


DIJCK, A.J. (Alfons) van
'Simon Oomstraat in Veere'
olieverf op paneel, 35x30 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1935
prijs: € 850,00
De paralel met de Kaai lopende Simon Oomstraat is een van de meest geschilderde straatjes van Veere, het prachtige gezicht op de stadhuistoren is er dan ook adembenemend mooi. Ook voor Alfons van Dijck was het een regelmatig terugkerend onderwerp. Op dit werk heeft hij het met tegenlicht geschilderd en ligt de Oomstraat half in de schaduw, waardoor het werk iets onheilspellends krijgt. Rechts halverwege het sraatje, ziet u de voorgevel van het (pak)huis waar zijn collega Dirk van Gelder tot december 1963 woonde en werkte, voor hij naar Den Haag verhuisde, waar hij inmiddels docent aan de kunstacademie was.


DIJCK A.J. (Alfons) van
'Vischmarkt te Middelburg in de sneeuw'
gouache/tempera op schilderskarton, 24x30 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1930
prijs: € 650,00
Een prachtig voorbeeld van Van Dijck's virtuositeit met penseel en papier in de moeilijke gouache techniek. Razend knap zoals hij hier de winterse sfeer van dit nog altijd prachtige Middelburgse pleintje treft. Eind jaren dertig stopte hij abrupt, geen idee waarom, met het maken van gouaches. Hij was daar een meester in!


ZEE, A. (Abraham) van der
'Zoutelande - de waterput - '
olieverf op paneel, 43x31,5 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1930
prijs: € 850,00
Dit vrolijke schilderij is een prachtig voorbeeld van het werk van de Haagse kunstschilder Abraham van der Zee, die samen met zijn vrouw de kunstschilderes Anna La Rivière (1884-1967) in de jaren dertig van de vorige eeuw in Zoutelande woonde, in een klein houten huisje onderaan de duinvoet halfverwege de Duinweg. In 1943 moesten zij van de Duitse bezetter Zoutelande verlaten en vestigde zij zich in Rheden aan de Veluwezoom, waar Van der Zee in 1958 overleed.


DAM van ISSELT, L. (Lucie) van
'Grote Kerk te Veere'
olieverf op doek, 80x110 cm.
gesigneerd r.o.
te dateren 1912-1913
prijs: € 3.500,00
herkomst: collectie wijlen erven de heer Poppe te Middelburg
Een prachtig gezicht op de Grote Kerk te Veere vanaf het Kanaal door Walcheren. Dit werk hing op de overzichtsexpositie in het Markiezenhof in 1986 te Bergen op Zoom. Het volgende staat in de, de expositie begeleidende catalogus: Waarschijnlijk identiek met catalogus zomertentoonstelling Domburg 1913 nr. 11. Getiteld 'Avond, Groote kerk, Veere'. De kunstenaresse combineerde in dit schilderij een tweetal gezichten in Veere tot één compositie.

NB
Het betreft hier twee afzonderlijke tekeningen van de Grote Kerk. Lucie van Dam nam aan alle Domburgse exposities tussen 1911 en 1920 deelDAM van ISSELT, L (Lucie) van
'Stilleven met muurbloemen' (erysimum cheiri)
olieverf op papier (marouflé) 21,5x35 cm.
gesigneerd r.b.
prijs: € 850,00

Kunstschilderes Lucie van Dam van Isselt kwam in 1907 als eerste vrouwelijke kunstschilder in Veere wonen en zou zonder dit te weten, de eerste Veerse Joffer worden. In de loop der jaren zouden zich nog acht vrouwelijke kunstschilders in Veere vestigen. In 1933 verhuisde zij naar Den Haag, maar inmiddels was haar naam als schilderes van kleine verfijnde bloemstillevens gevestigd. 
In de zomer van 2021, tijdens haar 150ste geboortejaar, organiseerd Museum Veere een overzichtstentoonstelling van haar werk op de locatie Schotse Huizen. Als gastconservator ben ik nog op zoek naar werk van haar, met name naar aquarellen en grafisch werk.SEGHERS, H.L.F. deP. (Henri) 1848-1919
'Scheepvaart op de Boven-Schelde' (met ondermeer een vierkant getuigde 'brik' en een langs getuigde 'otter')
aquarel, 30x50 cm.
gesigneerd r.o. en gedatreed 1879
prijs: VERKOCHT

Hoewel de vader van Henri Seghers koninklijk calligraaf was, mocht zijn artistiek begaafde zoon niet naar de kunstacademie in Antwerpen, maar werd hij opgeleid tot scheepsbevrachter. Dit bracht hem in veel Europese landen, waarbij zijn schetsboek altijd meeging. Op eenendertigjarige leeftijd besloot hij als zelfstandig kunstschilder verder door het leven te gaan en liet hij ondermeer in 1890 een villa met de naam 'De Schuit' bouwen in het toen nog landelijke kustdorpje Knokke aan de Vlaamse kust, waar hij vooral in de zomermaanden zijn inspiratie vond. In het prachtige boek van Gerald Verbeeck 'Schelde Schilders' wordt uitgebreid aandacht besteed aan het werk van vader en zoon Seghers.

SEGHERS, M.H.L. (Maurice) 1883-1959
'Afgemeerde hengst in een haventje in West-Zeeuws-Vlaanderen' (Doel / Prosperpolder)
olieverf op paneel, 55x68cm.
gesigneerd r.o. voluit (Maurice Seghers had de gewoonte om zijn werk altijd voluit te signeren, dus inclusief zijn voornaam)
prijs: VERKOCHT
te dateren jaren 1930.
Een prachtige voorbeeld uit het maritieme oeuvre van de Antwerpse kunstschilder en modelbotenbouwer Maurice Seghers. Hij werd opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. In de loop der jaren zou hij zich net zoals zijn vader Henri Seghers ontwikkelen tot een uitstekende zeeschilder en zich ontplooien tot een impressionistisch realist. Hij vond zijn onderwerpen vooral langs de oevers van de Westerschelde en de Vlaamse kust, maar eveneens langs de voormalige Zuiderzee (IJsselmeer). 

Werk van Henri en Maurice Seghers was te zien op de overzichtstentoonstelling van hun werk - Een lofzang aan de zeilvaart - in Museum Veere, zomer 2015. Als samensteller / conservator was ik bij deze tentoonstelling betrokken.WILLEMSZ-RAMBONNET mevr. C (Cornelia)
'Gezicht op Grijpskerke'
olieverf op schilderskarton, 24x32 cm.
gesigneerd r.o.
prijs: € 320,00
Cornelia Rambonnet (1892-1981) woonde met haar man de kunstschilder Melle Willemsz van 1925 tot 1927 in Zoutelande en daarna tot 1944 in Oostkapelle. Op last van de Duitse bezetter moetsen zij Walcheren verlaten en vestigden zij zich via Eck en Wiel in 1957 in het Gelderse Rhenen. 


CROÏN, J.J.Z. (Jos)
'Haven van Veere'
olieverf op doek, 60x73 cm.
gesigneerd l.o. en gedateerd 1947
prijs: € 850,00
De in Middelburg geboren Jos Croïn woonde en werkte het grootste deel van zijn schildersleven in Parijs, waar hij een vooraanstaande positie binnen de Nederlandse schilderskolonie innam. Regelmatig keerde hij terug naar zijn geboortegrond om er te schilderen, zoals hier de haven van Veere. In 1931 maakte hij een soortgelijk schilderij dat afgebeeld staat in het boekje van de kunstcriticus Cornelis Veth dat in 1947 verscheen. De expressionist Croïn overleed in 1949 tijdens het inrichten van een tentoonstelling bij de Amsterdamse kunsthandel Scherjon.PAETS, B.TH. (Theo)
'Gezicht op Zierikzee - het Bolwerk -  vanaf de West Havendijk'  (stellingmolen De Haas, anno 1727)
olieverf op doek (bedoekt), 36x65 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1920
prijs: €  850,00
Theo Praets (1872-1938) was aanvankelijk officier (luitenant-kolonel) bij de artillerie. In 1907 nam hij ontslag en werd zelfstandig kunstschilder. Als begaafd autodidact zou hij zichzelf verder ontwikkelen. Hij schilderde regelmatig in Zeeland o.m. in Zierikzee en Veere. Dit prachtige gezicht op Zierikzee is een goed voorbeeld van zijn ontwikkeling als beeldend kunstenaar. Dit is een veel geschilderd plekje, meestal staat de molen er niet op, maar meer naar links de bekende Sint Lievens Monstertoren. Op, dit zonnige olieverfschilderij zien wij verder de toren van het stadhuis en de twee torens van de Nobelpoort. Tegenwoordig is hier aan de voet van de West Havendijk een grote parkeerplaats.KOETS, D.J. (Dirk)
'Een Hollandse boot, de slikken bij de Zandkreek'
olieverf op doek, 72x85 cm.
gesigneerd m.o. rechts en te dateren circa 1930-35
prijs: € 1.650,00
Herkomst: Collectie Poppe, Middelburg.
Een prachtig blond schilderij van Koets, gemaakt op een van zijn vele zwerftochten over het Veersegat, de zeeëngte tussen Walcheren en Noord-Beveland. Dit kan in de buurt van de Zandkreek zijn, maar gezien de prik rechts op het werk, ook de haveningang halfweg naar Kamperland. Moeilijk te zeggen... in iedergeval is het aan de waterstand te zien ongeveer halftij. Een heerlijk schilderij, mooi van kleur. Koets op zijn best!

DIJCK, A.J. (Alfons) van
'Gezicht op Veere vanaf de Kanaalweg'
gouache/tempera, 30 x35 cm.
gesigneerd r.o. en gedateerd 1921
prijs: € 650,00
Een mooie voorbeeld van Van Dijck in zijn prachtige gouache/tempera techniek. Een zonnig juweel!
CALLENFELS-CARSTEN M.P. (Mies)
'Afgemeerde hoogaarzen in de vissershaven van Vlissingen'
olieverf op doek, 47x63 cm.
gesigneers l.o. en gedateerd 1932
prijs: € 1450,00
Een zeldzaam mooi werk van Mies Callenfels-Carsten uit 1932. Waarschijnlijk kwam zij met haar man een marineofficier mee naar Vlissingen, dat voor de Tweede Wereldoorlog een belangrijke marinehaven was. Na de oorlog woonde zij enkele jaren in Vlissingen waar haar man directeur van het loodswezen was. Na zijn pesionering als vice-admiraal zouden zij zich in 1956 in Veere vestigen.

DIJCK, A.J. (Alfons) van
'Amsterdam, gezicht op de brug over de Prinsengracht t.h.v. de Reguliersgracht/Amstelveld'
gouache/tempera op grijs kartonpapier, 25x30 cm
gesigneerd l.o. en te dateren circa 1930
prijs: € 650,00
Hoewel Van Dijck geen goede verstandhouding met zijn Amsterdamse schoonouders Lopes Quiros had, kwam hij getuige enkele Amsterdamse werken van hem, bij tijd en wijle bij hen op bezoek. DIJCK, A.J. (Alfons) van
'Haven van Veere'
olieverf op doek, 50x60 cm.
gesigneerd l.o. & gedateerd 1950
prijs: €1.200,00
Herkomst: oude Veerse collectie
De haven van Veere in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De hoogaarzen hebben inmiddels plaats gemaakt voor modernere viskotters met een stuurhuisje, voor wat meer comfort. Rechts achterin de haven ligt de reddingboot (blauw) afgemeerd.


DIJCK, A.J. (Alfons) van
'Molen te Vrouwenpolder'
olieverf op paneel, 45x38 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1925-1930
prijs: € 650,00
Verso een notatie van de kunstschilder: Molen te Vrouwenpolder (afgebrand). Begin januari 1930 brandde de molen af, omdat volgens familieoverlevering twee zoontjes van de molenaar boven in de molen met lucifers speelden. De molen werd daarna afgebroken en niet meer opgebouwd omdat de molenaar inmiddels machinaal maalde.

DIJCK, A.J. (Alfons) van
'Kwartierstraat te Veere'
olieverf op board, 30x35 cm.
gesigneerd l.o. en te dateren circa 1935
prijs: € 950,00
Een prachtig voorbeeld van het luministische werk van de Veerse-Vlaming Alfons van Dijck. Zelden zag ik een afbeelding van dit straatje dat parallel loopt met de Kaai afgebeeld.  Een absoluut topwerk binnen zijn oeuvre!

DIJCK, A.J. (Alfons) van
'Veere, afgemeerde hoogaarskotters t.h.v. de Kapellestraat' (valavond)
olieverf op dopek, 50x60 cm.
gesigneerd r. o & 1948
prijs: € 1.200,00
Herkomst: oude Veerse collectie


JACOBS, G.A.M. (Gerard)
'Rede van Vlissingen' (het uitzicht uit mijn atelier)
olieverf op doek (marouflé) 68x96 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1925
prijs: VERKOCHT
Dit prachtige olieverfschilderij met scheepvaart op de Vlissngse rede is een subliem voorbeeld van Jacobs als Scheldeluminist en het werk van zijn Kunstkring 'Het Zuiden' waarvan hij de oprichter en grote inspirator van was.


KOETS, D.J. (Dirk)
'Veere de haveningang, richtin Oude Werf'
olieverf op doek, 60x50 cm."gesigneerd l.o. en te dateren circa 1930
prijs: €1.200,00
Koets schilderde dit werk vanuit een zelden geschilderd standpunt, vanaf de kade met de Campveerse Toren in zijn rug, kijkende in de richting van de Oude Werf. Het is laag water waardoor de Veerse vissershaven veel groter lijkt.


KOETS, D.J. (Dirk)
'Achterkant van de huizen aan de Oudestraat te Veere'
olieverf op doek, 50x60 cm.
gesigneerd l.o. en te dateren circa 1935
prijs: € 2400,00
Gezien de wapperende was achter de woningen, schilderde Koets dit werk waarschijnlijk op maandag de traditionele wasdag.


KOETS, D.J. (Dirk)
'De Manteling, bosrand'
olieverf op board, 30x40 cm.
gesigneerd l.o.
prijs: €  850,00
Koets verbleef in de jaren dertig regelmatig met vrouw en dochter in Domburg en verbleef daar in het pension van de familie Carlier in de Weststraat. De Carliers waren familie van de Veerse buurvrouw van de Koetsen, mevrouw Jo Maas-de Lange.


HEYMANS, L (Louis)
'Kerk te Oost-Souburg' (Onze-Lieve-Vrouwenkerk aan het Oranjeplein)
olieverf op doek, 48x38 cm.
gesigneerd l.o. en te dateren circa 1930
prijs: € 480,00


KOETS, D.J. (Dirk)
'Haven van Veere ter hoogte van de Oude Werf'
olieverf op doek, 43x57 cm.
gesigneerd l.o.
prijs: € 1.600,00
Een prachtige voorbeeld van het olieverf handschrift van de Veerist Dirk Jan Koets die van 1919 tot 1956 in Veere woonde en werkte. Heerlijk vlot geschilderd in een haast expressionistische stijl.

Mijn boek over de Veerse kunstenaarskolonie is zaterdag 1 juni 2019 officieël gepresenteerd met de gelijknamige tentoonstelling in Museum Veere. Deze tetoonstelling is tot 24 november te bezoeken. Voor informatie - www.museumveere.nl -.
 
'Veere daar moet je geweest zijn'  335 pagina's en ruim 300 afbeeldingen.
 Boekhandelsprijs € 39,00.SCHÜTZ, J.F.
'Een tjalk ten anker bij kalm weer'
gewassen pentekening, 15x22 cm.
gesigneerd r.o. en gedtaard '59 (1859)
prijs; € 320,00
Een prachtig voorbeeld van de sublieme tekentechniek van de Middelburgese kunstschilder Jan Frederik Schütz (1817-1888).
Met summiere middelen schets hij ons een weloverwogen maritiem beeld uit het midden van de negentiende eeuw.JAMAR, A.G.G. (Armand)
'Gezicht op de Oranjemolen en rondeel te Vlissingen'
olieverf op doek, 70x100 cm.
gesigneerd r.o. en gedateerd 1912
prijs: € 2.800,00
lijst : handgemaakt door de beste encradreur van België: Schleiper te Antwerpen.
Dit prachtige schilderij van de Luikse kunstschilder Armand Jamar (1870-1946) is een mooi voorbeeld van zijn vlotte penseelstreek en zeker voor die tijd gedurfde kleurgebruik. Jamar was zeer bereisd en kwam begin twintigste eeuw regelmatig naar Walcheren onder meer naar Veere om er te schilderen.   


KOETS, D.J. (Dirk)
'De achtertuin met wapperende was'
aquarel, 40x30 cm.
prijs: €  480,00
te dateren circa 1930
Een prachtige aquarel van Dirk Koets van zijn achtertuin in de Veerse Oliemolenstaart, met wapperende was aan de waslijn. Een heerlijk huisje dat hij In d'Oliemolen noemde, met aan de voorkant uitzicht op het schoolplein en de Grote Kerk een aan de achterkant vanuit de tuin op de stadhuistoren met haar prachtige carillon.MICHEL, M.(Marius)
'Gezicht op de stad Sluis'  (Zeeuws Vlaanderen)
olieverf op doek, 45x60 cm.
gesigneerd en gedateerd r.o. 1904
prijs: € 2.800,00
Dit prachtige gezicht op Sluis werd in 1998 (twintig jaar geleden) in de galerie gekocht en is op verzoek van de eigenaar wederom te koop. Het is inmiddels schitterend ingelijst in een handgemaakte bladgouden lijst. De Franse kunstschilder Marius Michel (1853 - ?) woonde een groot gedeelte van zijn leven in het Zuid-Franse Sète en had een - flirt en Hollande - waarvan dit gezicht op Sluis een prachtig voorbeeld is.  KOETS, D.J. (Dirk)
'Stadsgezicht te Veere' (vanuit de Oudestraat)
olieverf op doek, 30x41 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1930
prijs: € 1800,00
Dit werk in schitterend ingelijst in een handgemaakte bladgouden lijst.KOETS, D.J. (Dirk)
'Veerse stadhuistoren in de steigers'
olieverf op doek, 55x40 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren tussen 1931-1933
prijs: € 1.200,00
Het Veerse stadhuis werd op voorspraak van onder meer van de beroemdste Nederlandse-Amerikaan dr Hendrik Willem van Loon (1882-1944) tussen 1931 en 1934 grondig gerestaureerd. De Veerist Dirk Koets maakte van deze gelegenheid gebruik om de tijdelijk in de steigers staande stadhuistoren op het schilderslinnen vast te leggen.

DIJCK, A.J. (Alfons) van
'Kaai te Veere'
Het donkerbruine huis met de groene vensterbanken en dakgoot, rechts van het Kraanstraatje, is het woonhuis (De Zevensterre/De Mutse) van de Veerse Joffer Mies Callenfels-Carsten. Links van het poortje dat toegang geeft tot het Kraanstraatje het huis met het Kanon.
olieverf op doek, 50x60 cm
gesigneerd l.o. en te dateren circa 1950-60
prijs: € 1.600,00
Herkomst: Nalatenschap jonkheer W.L. den Beer Poortugael / Veere.

BRISCOE, A.J.T. (Arthur) 1873-1943
'Refitting' (onderhoud aan de mast)
ets-droge naald,355x250mm
gesigneerd r.o. en genummerd A.B.2 (proefdruk) en gedateerd 1929 (perfecte conditie)
registratienummer: James Laver (1930) nummer: L12
(tijdens zijn leven was Arthur Briscoe reeds een gevierd graficus en marine-schilder)
met grote regelmaat legde Briscoe met zijn prachtige kotterjacht 'Golden Vanety' aan in Veere.
herkomst: Galerie Pictura, Middelburg 1979, dhr. Gerard de Smet (Sint Kruis)
prijs: € 450,00