Wim Hofman

EXPOSITIE met werk van WIM HOFMAN in de RAADSKELDER te SLUIS van 18 juli t/m 17 september 2023. (www.belfortsluis.nl)

Sinds enkele weken exposeert Wim Hofman in de zalen van de Terneuzense kunstuitleen KULT

Wondere waterwereld door de ogen van Wim Hofman 

Terneuzen april 2023

De vele malen bekroonde schrijver/illustrator Wim Hofman exposeert in de kunstuitleen Terneuzen (KULT) met de tentoonstelling ' We vertrekken voordat het licht is '. Tot en met 13 juli 2023 wordt een selectie van vooral illustratief werk getoond.

In 2021 kreeg Wim Hofman de Zeeuwse Boekenprijs voor het boek - We vertrekken voordat het licht is - dat voor zijn tachtigste verjaardag uitgegeven werd. Een verjaardag die vanwege de corona restricties helaas overgeslagen werd.

De expositie is gratis toegankelijk van woensdag t/m vrijdag van 13.00-17.00 uur en op zaterdag van 10.00-14.00 uur. KULT vindt U bij Toonbeeld, Bellamystraat 26A in Terneuzen. 

Inmiddels is deze tentoonstelling half juli 2023 verhuist naar Sluis, naar de expositieruimte in het Belfort (de Raadskelder) aan de Groote Markt.

 

MuZEEum (Maritiem Museum, Vlissingen) eert Wim Hofman met een digitale expositie:

www.muzeeum.nl/online-expositie-wim-hofman.

 

WIM HOFMAN exposeert in Amsterdam, in het voormalige Wilhelmina Gasthuis bij WGKunst. Een oase van creativiteit in het hartje van onze hoofdstad!'Klein Duimpje' vertaalt in het Frans 'Le Petit Poucet'  (Sête juni 2019)


Enkele tientallen zwart-wit illustraties in scraperboard techniek.

 Een kijkje in het atelier van Wim Hofman, maart 2018.

VLISSINGSE 'KUNST- en CULTUURPRIJS' 2017 uitgereikt aan WIM HOFMAN.

Recent kreeg Wim Hofman in zijn toch al goed gevulde prijzenkast er een prijs bij. De tweejaarlijks uitgereikte - KUNST en CULTUURPRIJS - van de Lions Club Vlissingen. Deze werd hem op 2 november 2017 tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Vlissingse maritiem MuZEEum uitgereikt.z


Wim Hofman leest tijdens zijn dankwoord voor uit eigen werk


Werk van Wim Hofman in de Tobagozaal van het MuZEEum.

 

Alle werken van Wim Hofman in voorraad (gerubriceerd op onderwerp, zoals: columns, illustraties, zeetjes, vissen en vrij werk etc.) kunt u vinden op mijn facebookpagina door te klikken op het facebook logo of door direct te gaan naar Galeriekunsthandel De Vier Gemeten - Foto's - Albums.

 

         EXPOSITIE WIM HOFMAN - COLUMNS -
   
       met de publicatie
       - BRAMEN PLUKKEN -

          26 november 2016 t/m 28 januari 2017


DE OMSLAG VAN DE NIEUWSTE HOFMAN - BRAMEN PLUKKEN -WIM HOFMAN 75 JAAR!

Zaterdag 26 november 2016 de boekpresentatie en de opening van de expositie BRAMEN PLUKKEN in respectievelijk Common House Elliott (UCR) en Galerie De Vier Gemeten, elkaars buren in de Middelburgse Lange Noordstraat.

Wim en Toke Hofman voor de opening in galerie De Vier Gemeten.

Wim Hofman met het eerste exemplaar van BRAMEN PLUKKEN

EEN KLEINE IMPRESSIE - ZOVER MOGELIJK - VAN ALLE 131 HOFMAN/PZC ILLUSTRATIES ZOALS DIE SINDS 26 NOVEMBER jl. IN DE GALERIE HANGEN & STAAN.

    Op verzoek kan ik u illustraties mailen.

 

Lectori,

Sinds april 2002 exposeert en verkoopt Galerie ‘De Vier Gemeten’ permanent werk van de bekende Zeeuwse kinderboekenschrijver/illustrator en vrij beeldend kunstenaar WIM HOFMAN (Oostkapelle, 1941).

Nu 14 jaar en vele mooie exposities later is dat nog steeds zo en is de band met Wim Hofman c.s. alleen maar hechter geworden. De galerie heeft permanent enkele honderden werken in alle formaten, van piepklein (2x3cm) tot fors (90x120cm) in voorraad. Op verzoek kan een overzicht van deze voorraad, althans een deel daarvan, aan u per e-mail verstuurd worden. Zo krijgt u een uitstekend beeld van de diversiteit zijn werk.

Vanzelfsprekend bent u eveneens van harte uitgenodigd om Wim Hofmans werk in het special hiervoor ingerichte deel van de galerie te komen bekijken en ervaren.

 

Impressie van de WIM HOFMAN afdeling in de galerie.


WIM HOFMAN,Oostkapelle 1941

De veelvuldig gelauwerde auteur en beeldend kunstenaar/illustrator Wim Hofman (1941) heeft zowel in zijn teksten als in zijn beeldend werk een volstrekt eigen idioom. Zijn verhalen zijn vaak nogal somber van toon: veel dingen mislukken en volwassenen zijn vaak niet aardig voor kinderen. Maar zijn bijzondere humor, zowel in woord als beeld verzacht deze somberheid. Zijn woordgebruik en beeldend werk zijn speels en maakt de lezer of beschouwer aan het glimlachen. Op zijn geheel eigen wijze relativeert Hofman de ernst van het onderwerp. Hij illustreert zijn boeken daarom zelf.

Tevens maakt hij vrij beeldend werk in een geheel eigen herkenbaar en verhalend handschrift, in een vorm tussen abstract en figuratief. Daarbij is acryl en scraperboard zijn meest geliefde medium. Hij illustreert boeken voor anderen, maar illustreert ook voor kranten en (kinder) tijdschriften.  

Zijn bekendste (kinder)boeken: ‘HET VLOT’ (1988) en‘ZWART ALS INKT’ (1997) zijn bekroond met de Gouden Griffel

Drie van zijn boeken, waaronder ‘WIM’ (1976) werden onderscheiden met een Zilveren Griffel. Daarnaast is zijn werk bekroond met twee Gouden Penselen, de Nienke van Hichtumprijs en de Woutertje Pieterse Prijs. Voor zijn gehele oeuvre kreeg Wim Hofman in 1991 de prestigieuzeTheo Thijssenprijs.

Gedeputeerde Staten van de Provincie Zeeland eerde hem in 2001 met de zelden uitgereikte Zeeuwse Prijs voor Kunsten en Wetenschappen.  

Zijn meest recente kinderboekHet Rijk van Heen en Weer (2008) uitgegeven door Querido, is enthousiast ontvangen.

In augustus 2009 verscheen zijn derde gedichtenbundel ‘Op zekere dag ziet u plotsklaps de ware liefde’. Humorvolle overpeinzingen in een vrije dichtvorm.

In opdracht van het CBK Zeeland maakte Wim Hofman geïnspireerd door het werk van de zo goed als vergeten Middelburger Jan Goedaert (1617-1668), in het najaar van 2010 een onnavolgbaar wim-hofman-alfabet van kriebelende dieren, een ‘ KRIEBELALFABET ’.

Ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag in 2011 werd het origineel in een kleine oplage van 50 stuks gedrukt en uitgegeven.

In april 2013 werd Wim Hofman als 3e laureaat onderscheiden door de stichting P.C. Hooft-prijs met de Max Velthuijs-prijs, een driejaarlijkse oeuvre-prijs voor illustratoren.

Joost Bakker

November 2011,Wim Hofman en echtgenote Toke in de galerie tijdens de opening van de expositie ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag.

 

 

 

Sinds enkele jaren schrijft Wim Hofman wekelijks in de Provinciale Zeeuwse Courant een column.  Aanvankelijk zonder illustratie, maar sinds  januari 2014 met een illustratie die betrekking heeft op zijn tekst.

Zijn eerste column op 4 januari 2014 met illustratie ging over het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. In 2014 honderd (100) jaar geleden, met onmetelijk veel soldaten als slachtoffer. In deze eerste illustratie wordt dit verbeeld in de eindeloze rijen kruizen op de vele oorlogskerkhoven.

     

 

 

WIM HOFMAN wordt begin februari 2016, 75 jaar. Dit heugelijke feit wordt gevierd met de uitgave van een boek. Een verrassende geïllustreerde brievenbundel. Eind januari 2016 wordt dit boek in Middelburg ten doop gehouden. 

 

NB

Tevens is er naar aanleiding van Wim Hofmans 75ste verjaardag een boek in voorbereiding, waarin een groot aantal van zijn columns met de begeleidende illustraties worden opgenomen. Dit boek zal later in het jaar, met een begeleidende expositie, worden gepresenteerd. 

 

 

                    PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT zaterdag 2 januari 2016

Schrijver/beeldend kunstenaar WIM HOFMAN wordt dit jaar 75 jaar. Dit wordt onder meer gevierd met de uitgave van twee nieuwe boeken en exposities van zijn beeldende werk op diverse Zeeuwse locaties. Vandaag in de Provinciale Zeeuwse Courant Wim Hofman's eerste column van dit nieuwe jaar en een boeiende overpeinzing in 'Zeeland geboekt' over zijn poëzie door Mario Molengraaf.

                    PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT woensdag 6 januari 2016 

 

  

 

GALERIE DE VIER GEMETEN DOET VANAF ZATERDAG 2 APRIL 2016 MEE AAN DE VIJFDE KINDERKUNSTWEEK MET EEN BIJZONDERE en EDUCATIEVE WIM HOFMAN-EXPOSITIE.  (www.kinderkunstweek.nl)

                        

 

8 APRIL 2016 - EEN BIJZONDERE EER VOOR WIM HOFMAN & JOHANNA KRUIT -

DE WIM HOFMANZAAL in de ZEEUWSE BIBLIOTHEEK


Een paginagroot verhaal over Wim Hofman in de Provinciale Zeeuwse Courant van maandag 10 oktober 2016