Aanwinsten / AcquisitionsSCHÜTZ, W.J. (|Willem) (1854-1933)
'Avondstemming, twee hoogaarzen bij laag water in de Zandkreek met het silhouet van Veere op de achtergrond'
olieverf op doek, (bedoekt) 36x50,5 cm
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1910
prijs: € 2.600,00
Herkomst: particuliere collectie (voorheen kunsthandel Studio 2000/Noorderlicht Domburg)
Een haast luministisch schilderij van de Middelburgse marineschilder Willem Schütz. Een zonsondergang aan het toen nog in verbinding met de open zee staande Veersegat / Zandkreek. Twee hoogaarzen die onder de Noord-Bevenlandse wal wachten op opkomend tij om naar hun thuishaven te varen, met aan de horizon het silhouet van Veere. Het werk heeft een mooi ouderdoms craquelé en is ingelijst in een prachtige handgemaakte lijst. 
Dit schilderij is afgebeeld op bladzijde 65 in de monografie van Mary Platier over vader en zoon Schütz 'Van de storm in de stilte'. Dit boek krijgt u bij het werk cadeau.DIJCK A.J. (Alfons) Van 1894-1979
'Kruisbeeld in Leende (NB)'  - Oostrikkerstraat opgericht in 1930 -
gouache op karton, 15x22 cm
gesingneerd r.o. en te dateren circa 1938
prijs: € 360,00
Herkomst: nalatenschap zuster Vogelaar (wijkverpleegster) te Veere
Dit kruisbeeld kan ik mij nog goed herinneren als wij vanuit ons huis aan de zuidrand van Eindhoven (eind Heezerweg, Oostenrijkse Dorp) op zondagen naar Heeze fietsten en af en toe doorfietsten naar Leende. Het staat er nog steeds. De Veerist Alfons van Dijck schilderde eind jaren 1930 regelmatig in Leende / Heeze dat toen in de zomermaanden veel kunstschilders (vooral uit Laren NH) trok om de relatieve armoede in de Brabantse Peel te schilderen. Heeze was een tiental jaren een kunstenaarskolonie, met als middelpunt Hotel Barendsma voorheen Hotel van Dijk. 

BERGHE H. (Herman) VAN DEN 
'Gezicht op de rede van Antwerpen, vanaf de linkeroever' 
olieverf op doek, 39x59 cm
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1900-1910
prijs: €  650,00
Een prachtig gezicht op de druk bevaren Rede van Antwerpen, met afgemeerde schepen langs de Schelde Kaai. In de verte de torenspits van de kathedraal van Antwerpen, geschilderd vanaf de toen nog zo goed als onbebouwde linkeroever. Een heerlijk schilderij om naar te kijken en zich voor te stellen hoe het eens was. Er is niet veel over Herman Van Den Berghe bekend, in de lexicon van Piron wordt vermeld dat hij in 1901 deelnam aan de tentoonstelling 'Exposition Triennale d'Anvers' en dat hij in De Panne
woonde. Wellicht hing dit schilderij in 1901 op deze Antwerpse expositie? 


ERKELENS, A. (Anton) 1885-1956
'Veerseweg in Zanddijk bij de hoek met de Oude-Bosweg'
olieverf op doek (marouflé), 36x48 cm
gesigneerd r.o. en te dateren eind jaren 1920
prijs: € 480,00
Herkomst: particuliere collectie Zuid-Holland/voorheen Domburg
Een mooi gezicht op de Veerseweg in Zanddijk richting Veere ter hoogte van de Oude-Bosweg. Het toenmalige verharde zandpad is inmiddels sinds jaar en dag geasfalteerd, maar de houten schuur rechts staat er nog steeds en is inmiddels woonhuis. Erkelens woonde van 1922 tot 1931 in Veere aan het eind van de Kaai in een piepklein houten huisje op "Het Dijkje' zoals dat toen in de volksmond heette. Na Veere vertrok hij naar Amsterdam, waar hij in 1956 overleed.JACOBS G.A.M. (Gerard) 1865-1958
'Landschap in Vlaanderen - holle weg - '
olieverf op paneel, 27x33 cm
gesigneerd r. o. en gedateerd 1898
prijs: € 480,00
Herkomst: particuliere collectie Walcheren
Een prachtig voorbeeld uit het rijke oeuvre van de Vlaams-Vlissingse kunstschilder uit zijn Antwerpse periode. Hij was toen nog een echte impressionist. In oktober 1914 vluchtte hij met zijn gezin naar Nederland en vestigde zicht in Vlissingen, waar hij na het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 zou blijven wonen. Daar zou hij zich verder ontwikkelen tot wat hij zelf noemde een Scheldeluminist. In 1920 was hij samen met zijn Walcherse collega's  Willem Schütz en Gerard Bergsma oprichter van de Kunstkring 'Het Zuiden' die in 1942 ontbonden werd.KOETS, D.J. (Dirk) 1895-1956
'Gezicht op de haven van Veere, vanaf de Oude Werf' (afgemeerd ligt de schouw 'Elisabeth/Betje' waarmee de veerdienst Veere - Kamperland onderhouden werd). Daarnaast een botter en daarvoor enige Hollandse boten. 
olieverf op doek, 40x50 cm
gesigneerd l.o. en gedateerd 1929
prijs: € 1.800,00


KOETS, D.J. (Dirk) 1895-1956
'Veerse boer met zijn paarden"
olieverf op doek, 50x60 cm
gesigneerd r.o. en gedateerd 1942
prijs: € 1.200,00
Herkomst: particuliere collectie Vlissingen/Veere
Een prachtig voorbeeld van Koets als de paardenschilder bij uitstek. De Walcherse boeren waren zeer trots op hunpaardentractie en lieten die graag op het doek vereeuwigen. Vaak werd de kunstenaar daarna in natura betaald. Koets behoorde met père Vaarzon Morel en Maurice Góth tot de Veerse paardenschilders.


GÓTH, M. (Maurice) 1873-1944
'Amsterdam, afgemeerde tjalken in de Prinsengracht met links de façade van de Noorderkerk en de brug bij de Brouwersgracht'
olieverf op doek (marouflé), 33x40 cm.
gesigneerd r.o. en gedateerd 19 (1919)
prijs: € 1.650,00
Hekomst: direct uit de collectie van de dochter van de kunstenaar, mevrouw Sárika Góth.
Twee prachtige zonnige Amsterdamse stadsgezichten van de Hongaars-Nederlandse ras impressionist Maurice Góth, die vanaf de zomer van 1914 tegen 'wil en dank' in Nederland verbleef. Op advies van Jan Toorop vestigde hij zich, samen met zijn vrouw de kunstschilderes Ada Góth-Löwith (1878-1950) in Domburg. Na veel rusteloze omzwervingen, waarna zij steeds weer in Domburg terugkeerden vestigden zij zich in de zomer van 1929 definitief in Veere. Maurice Góth overleed ernstig verzwakt in juli 1944 in Amsterdam.  


MIOLÉE, A. (Adrianus) 1879-1961
'Gezicht op kasteel Westhove te Domburg'
olieverf op karton (kaft van een kasboek), 25x32 cm.
gesigneerd l.o. en te dateren circa 1920-30
prijs: € 850,00
Deze in Vlissingen geboren en getogen kunstschilder, woonde en werkte voornamelijk in Haarlem, waar hij zijn carrière als kantoorbedioende begon. Vanaf 1916 werd hij na een gedegen opleiding aan de Haarlemse school voor Kunstnijverheid zelfstandig kunstschilder. Hij was jarenlang secretaris van de gerenomeerde Haarlemse kunstenaarsvereniging 'Kunst zij ons Doel'. Dit mooie en heldere landschap bij Domburg maakte hij ongetwijfeld tijdens een van zijn vakanties die hij haast vanzelfsprekend, op geboortegrond doorbracht.HOEKS, P.J.W. (Pierre)
'Veere, stadhuis en voetbalveld'
olieverf op doek, 60x60 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1930
prijs: €  850,00
Een voor zijn doen kleurrijk schilderij van de Haagse kunstschilder/architect Pierre Hoeks, meestal is zijn kleurgebruik somberder met veelal dreigende wolkenluchten. Pierre Hoeks was getrouwd met een meisje Risseuw uit Middelburg. Zo brachten de bezoeken aan zijn schoonfamilie hem regelmatig naar Walcheren. Veere en Zoutelande waren zijn favourite schildersplekjes.

VERÈL, D. (Dirk) 1892-1971
'Veere, Campveerse Toren met het overzetveer naar Kamperland'
olieverf op doek, 50x65 cm.
gesigneerd r.o. en gedateerd 1936
prijs: Dit schilderij is door galerie De Vier Gemeten eind december 2022 geschonken aan Museum Veere.
Een mooi en krachtig met paletmes geschilderd werk van de artistieke duizendpoot Dirk Verèl uit 1936. Naast kunstschilder was Verèl leraar Nederlands, toneelman, hoorspelpionier, auteur en maskerontwerper. Een echt dubbeltalent! 


MENKEN, Gerard (1919-2004)
'Afgemeerde mosselkotter in de haven van Yerseke'
gemengde techniek, 47x62 cm.
gesigneerd l.o. en gedateerd 1981
prijs: € 420,00
Een prachtig voorbeeld van de in Kloetinge woonachtige beeldendkunstenaar en musicus  Gerard Menkens virtuoze aquareltechniek. Katseveer en Yerseke waren voor hem zoals gezegd - om de hoek van de deur - hij verbleef daar dan ook regelmatig om er te schilderen ... en hoe!  


DIJCK A.J. (Alfons) van
'Vischmarkt te Middelburg in de sneeuw'
gouache/tempera op schilderskarton, 24x30 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1930
prijs: € 650,00
Een prachtig voorbeeld van Van Dijck's virtuositeit met penseel en papier in de moeilijke gouache techniek. Razend knap zoals hij hier de winterse sfeer van dit nog altijd prachtige Middelburgse pleintje treft. Eind jaren dertig stopte hij abrupt, geen idee waarom, met het maken van gouaches. Hij was daar een meester in!CROÏN, J.J.Z. (Jos)
'Haven van Veere'
olieverf op doek, 60x73 cm.
gesigneerd l.o. en gedateerd 1947
prijs: € 850,00
De in Middelburg geboren Jos Croïn woonde en werkte het grootste deel van zijn schildersleven in Parijs, waar hij een vooraanstaande positie binnen de Nederlandse schilderskolonie innam. Regelmatig keerde hij terug naar zijn geboortegrond om er te schilderen, zoals hier de haven van Veere. In 1931 maakte hij een soortgelijk schilderij dat afgebeeld staat in het boekje van de kunstcriticus Cornelis Veth dat in 1947 verscheen. De expressionist Croïn overleed in 1949 tijdens het inrichten van een tentoonstelling bij de Amsterdamse kunsthandel Scherjon.PAETS, B.TH. (Theo)
'Gezicht op Zierikzee - het Bolwerk -  vanaf de West Havendijk'  (stellingmolen De Haas, anno 1727)
olieverf op doek (bedoekt), 36x65 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren circa 1920
prijs: €  850,00
Theo Praets (1872-1938) was aanvankelijk officier (luitenant-kolonel) bij de artillerie. In 1907 nam hij ontslag en werd zelfstandig kunstschilder. Als begaafd autodidact zou hij zichzelf verder ontwikkelen. Hij schilderde regelmatig in Zeeland o.m. in Zierikzee en Veere. Dit prachtige gezicht op Zierikzee is een goed voorbeeld van zijn ontwikkeling als beeldend kunstenaar. Dit is een veel geschilderd plekje, meestal staat de molen er niet op, maar meer naar links de bekende Sint Lievens Monstertoren. Op, dit zonnige olieverfschilderij zien wij verder de toren van het stadhuis en de twee torens van de Nobelpoort. Tegenwoordig is hier aan de voet van de West Havendijk een grote parkeerplaats.
DIJCK, A.J. (Alfons) van
'Gezicht op Veere vanaf de Kanaalweg'
gouache/tempera, 30 x35 cm.
gesigneerd r.o. en gedateerd 1921
prijs: € 650,00
Een mooie voorbeeld van Van Dijck in zijn prachtige gouache/tempera techniek. Een zonnig juweel!KOETS, D.J. (Dirk)
'Achterkant van de huizen aan de Oudestraat te Veere'
olieverf op doek, 50x60 cm.
gesigneerd l.o. en te dateren circa 1935
prijs: € 2400,00
Gezien de wapperende was achter de woningen, schilderde Koets dit werk waarschijnlijk op maandag de traditionele wasdag.


KOETS, D.J. (Dirk)
'De Manteling, bosrand'
olieverf op board, 30x40 cm.
gesigneerd l.o.
prijs: €  850,00
Koets verbleef in de jaren dertig regelmatig met vrouw en dochter in Domburg en verbleef daar in het pension van de familie Carlier in de Weststraat. De Carliers waren familie van de Veerse buurvrouw van de Koetsen, mevrouw Jo Maas-de Lange.


HEYMANS, L (Louis)
'Kerk te Oost-Souburg' (Onze-Lieve-Vrouwenkerk aan het Oranjeplein)
olieverf op doek, 48x38 cm.
gesigneerd l.o. en te dateren circa 1930
prijs: € 480,00

MICHEL, M.(Marius)
'Gezicht op de stad Sluis'  (Zeeuws Vlaanderen)
olieverf op doek, 45x60 cm.
gesigneerd en gedateerd r.o. 1904
prijs: € 2.800,00
Dit prachtige gezicht op Sluis werd in 1998 (twintig jaar geleden) in de galerie gekocht en is op verzoek van de eigenaar wederom te koop. Het is inmiddels schitterend ingelijst in een handgemaakte bladgouden lijst. De Franse kunstschilder Marius Michel (1853 - ?) woonde een groot gedeelte van zijn leven in het Zuid-Franse Sète en had een - flirt en Hollande - waarvan dit gezicht op Sluis een prachtig voorbeeld is. KOETS, D.J. (Dirk)
'Veerse stadhuistoren in de steigers'
olieverf op doek, 55x40 cm.
gesigneerd r.o. en te dateren tussen 1931-1933
prijs: € 1.200,00
Het Veerse stadhuis werd op voorspraak van onder meer van de beroemdste Nederlandse-Amerikaan dr Hendrik Willem van Loon (1882-1944) tussen 1931 en 1934 grondig gerestaureerd. De Veerist Dirk Koets maakte van deze gelegenheid gebruik om de tijdelijk in de steigers staande stadhuistoren op het schilderslinnen vast te leggen.

DIJCK, A.J. (Alfons) van
'Kaai te Veere'
Het donkerbruine huis met de groene vensterbanken en dakgoot, rechts van het Kraanstraatje, is het woonhuis (De Zevensterre/De Mutse) van de Veerse Joffer Mies Callenfels-Carsten. Links van het poortje dat toegang geeft tot het Kraanstraatje het huis met het Kanon.
olieverf op doek, 50x60 cm
gesigneerd l.o. en te dateren circa 1950-60
prijs: € 1.600,00
Herkomst: Nalatenschap jonkheer W.L. den Beer Poortugael / Veere.